Logga in

Register| Forgot Password?

Liselotte Erndin | Första omgången gjord!
15759
post-template-default,single,single-post,postid-15759,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Första omgången gjord!

23 Jan Första omgången gjord!

Hej på er!

Och TACK alla som varit med genom vackra kommentarer och hälsningar. Ni är guld värda! Tack, tack, tack!

Jaha, hörrninini. Så var man i gång då. I går fick jag de första cellgifterna och antikropparna. De sistnämnda tog över fem timmar. Man börjar med ett väldigt långsamt dropp för att se hur kroppen reagerar och så höjer man efterhand.

Mitt i fick jag en mindre allergisk reaktion med utslag och klåda men inte alls andnöd som jag var orolig för. Så efter lite mer kortison var jag okej igen och resten gick fint. Så skönt eftersom det betyder att hädanefter kan de ge dem som en injektion i magen vilket tar fem minuter. Liiiite skillnad!

Det blev några timmar tillsammans med den här…

 

Jag bestämde mig för att jag ville gå upp själv, utan Tony. Många av er tycker säkert att det är konstigt – att inte vilja ha sällskap. Men det var så jag kände, jag ville vara ifred. Jag behövde vara i mig själv och inte ta hänsyn till någon alls.

Inte för att han på något sätt begär att jag ska finnas för honom, absolut inte, men jag kände så. Jag ville vara ensam. Han kom upp en stund senare men då sov jag bara så det var liksom inte någon nytta med det då heller…

Hur som, jag slapp sova kvar vilket var jätteskönt för tristare miljö kan jag nog inte tänka mig. Varför måste sjukhusen var så in i bängen tråkiga??? Varför måste det vara världens tristaste panelgardiner och dessa sorgliga belysningar? Det måste gå att göra rummen mer hemtrevliga utan att ge avkall på det praktiska. Har man inte känt sig sjuk innan man kommer dit så gör man det efter ett par timmar. De dåliga energierna fullkomligt golvar en i ett sånt rum. Usch!

Dr Snygg var i alla fall uppe hos mig vid ett par tillfällen. Det räckte med att han kände en sekund på min uppsvullna mage för att konstatera att det finns vätska där inne. Förhoppningsvis räcker det med den behandling jag får för att den ska försvinna, troligen redan om några dagar. Men vi har nu även röntgat mina lungor för att kolla om det är vätska där med, eftersom jag är så andfådd.

Makaronipudding – helt okej! Men grönsakerna, hörrni…

Själv har jag gärna halva tallriken med grönsaker.

Och vi är på ett sjukhus som ska främja hälsa…

 

I dag var jag uppe och fick cellgift nummer två. Det gick jättesnabbt. Fick med mig tabletter mot illamående och så pratade vi venport. Det är en liten dosa som opereras in under huden i vilken man sedan ger alla gifter, medicin och kan ta prover ifrån. Cellgifterna är så starka så det fungerar inte att ge allt i armen som de gjorde nu då det förstör kärlen. En venport har en slang som förs in i ett kärl och går fram till hjärtat. I den flyter sedan cellgifterna.

Här ser ni hur den ska ligga.

 

Och så här kan det ut när den är på plats. Inte så jäkla läckert… men rätt smidigt.

 

Den kommer jag ha där tills behandlingen är klar, i mitten av juli. Blir alltså värsta baben på stranden i sommar – haha.

 

Hur som helst så mår jag helt okej! Vaknade i morse efter att ha sovit i 12 (!) timmar (avundsjuka va?) och kände mig helt piggelin. Till och med gårdagens intorkade mascara satt som en smäck!

 

Nu efter dagens cellgifter är jag lite mer ”mosig” men det är fortfarande ingen större fara. Jag hänger med, hörrni – jag hänger med. Som mest infektionskänslig är jag om ca 10 dagar så ska jag träffa lungsjuka gubbar, snoriga ungar och äta snö får jag se till att göra det nu! Haha, skojar bara. Jag skaaaa ta hand om mig. 😉

 

Gick i alla fall och köpte mig ett gäng tulpaner och en stor bit av min favoritost – parmesan. Because I´m so worth it!

Puss i svanken! ♥

 

 

Liselotte Erndin
lerndin@gmail.com
9 Kommentarer
 • EvaSophie H Darrell
  Publicerad vid 19:49h, 23 januari

  Så science fiction! Men vilken tur att behandlingen moderniseras och att du slipper gå i koppel 😛 med dropp i armen!
  Allvarligt: så tuff du är och modig och du är dig själv som är bäst!
  Hoppas illamåendet håller sig på avstånd! Och ät ingen snö; förresten smälter det nu och snart kommer solen och fåglarna sitter och kvittrar i ditt fönster!
  Massor med kramar och kärlek till dig fina du!

 • Pia Andersson Jobert
  Publicerad vid 20:01h, 23 januari

  Gud vad skönt Liselotte, nu är du i gång och från och med nu kan det bara bli bättre – även om det kan bli en del biverkningar.
  Har en väninna i Skåne som precis fått cytostatika i ett par månader och nu gått
  vidare till strålning. Hon har också gett Mr Cancer en match precis som du kommer att göra. Urstarka kvinnor ger sig aldrig och du är en av dem!
  Kram

 • Elisabet
  Publicerad vid 20:17h, 23 januari

  Hej!
  Början är svårast säger vissa, men nu är du i gång. Jag gissar det är Mabthera antikroppar du fick som du sen ska få under magskinnet, men vilka cellgifter får du nu? Fler dar på rad samma eller är det olika? Hoppas du har bra illamåendemedicin och kom ihåg att förebygga förstoppning!! Minns du, tarmarna gillar ej cyto…och så håller jag tummarna att svullnaden i buken ger sej fort så du får känna dej lite smidigare!
  Min onk.mottagning ringde idag och informera att jag ska till en annan läkare, en som är mer specialiserad inom hematologi och lymfom. Jättebra med specialist, men så rusade tankarna vidare ifall det beror på CT och lab svaren, om det behövs nån mer kunnig för att man hittat nåt skit…ja, du vet hur man tänker. Fast egentligen mår jag bra och tror att allt kommer se bra ut. Så får jag då min 10 ml Mabthera som tar 10 min att injicera men inte svider alls, på det följer 3 dagar med värk och influensasymtom…börjar kunna detta. Sköt om dej!

  • Liselotte Erndin
   Publicerad vid 20:25h, 23 januari

   Jag tror inte du behöver oroa dig över att byta läkare. Så har de gjort med mig också. Det är ju självklart att man ska ha en specialist! Ja, det är Mabthera men har aldrig förr haft biverkningar EFTER den behandlingen? Så det hoppas jag slippa. Kommer faktiskt inte ihåg vad cellgifterna heter (typiskt mig) men det är samma båda dagarna. Jag har mediciner mot illamående men det ska oftast inte vara ett stort problem med den här cytostatikan.
   Skönt att du mår bra!
   Kram!

 • Monica Svallhed
  Publicerad vid 00:12h, 24 januari

  ❤️💪🏻💪🏻❤️

 • Eva
  Publicerad vid 07:14h, 24 januari

  Tack för rapporten!
  Själv hade jag venporten kvar i nästan sju år, opererade bort den i höstas. Doktor Ful tyckte det var lika bra att den satt kvar i händelse av återfall. Men min nya doktor, låt oss kalla honom Doktor Fulsnygg, sa att den kanske ändå inte skulle funka efter så lång tid om jag behövde den.
  Stördes inte alls av den, kändes inte och syntes inte mer än som ett minimalt ärr. Ändå är det skönt att slippa den – mest för att den påminde om det du går igenom just nu.
  Och det är verkligen för bedrövligt att sjukhusmiljön ska behöva vara så trist o deprimerande. Där har du, som verkar så bra på att inreda, en nisch att satsa på later on.
  Luv

  • Liselotte Erndin
   Publicerad vid 09:51h, 24 januari

   Sju år?!?! Det var det dummaste jag hört! Då kan man ju inte ens få låtsas att man är frisk i mellanperioderna?!? Fnys, så dumt! Min ska fasen bort direkt sen.

   • Eva
    Publicerad vid 21:30h, 24 januari

    Nej, det är sant. Men jag tänkte faktiskt inte alls på den, Utom när jag gick på kontroll. O varenda gång tyckte Ful att vi borde vänta ett halvår till innan den åkte ut. Och tyvärr är det ju så med läkare att var och en av dom anser att just de vet vad som är rätt o riktigt. Men nu är den väck!
    Själv fick jag influensa ungefär fyra veckor efter varje Mabthera-omgång. Gick bara att mota tillbaka m penicillin…

 • Elisabet
  Publicerad vid 18:40h, 24 januari

  Har förstått att vissa inte alls får biverkningar av Mabthera, men jag är lovad sjukskrivning 4 d efter varje injektion: huvudvärk och ont i ögonen, svider i näsa som rinner, halsont och värk i kroppen, svetttas och är trött, vill bara sova…och brukar KUNNA sova, så jag ser det som att gå i ide ett tag varje gång 😀 . Tack för lugnande ord ang min läkare, han lär vara född i början av 40-talet så jag förväntar mej en riktigt erfaren gentleman !