Logga in

Register| Forgot Password?

Liselotte Erndin | New York bjöd på magi!
15307
post-template-default,single,single-post,postid-15307,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

New York bjöd på magi!

10 Nov New York bjöd på magi!

Hej på er alla!

Här sitter jag, jetlagad och förkyld efter en alldeles fantastisk New York-resa. Fantastisk!

NY Jag Times

Jag har i många år längtat efter att åka till denna stad. Har hört hur underbar den ska vara. Och ja – New York infriade alla mina förväntningar och lite till.

Vi har varit i ganska många storstäder – som Hong Kong, Ho Chi Minh, Bangkok m.fl. Även ”mindre” som exempelvis London, Paris, Rom, Barcelona.

Men för mig är NY nummer ett hittills. Det finns en värme där jag inte upplevt på många andra ställen. Trots att staden är lika stor till befolkningen som hela Sverige känns den inte anonym eller kall – tvärtom. Man möter vänliga människor vart man går och, framför allt – hjälpsamma människor. Ingen suckar (ja, det ska väl vara personalen i tunnelbanan då…) utan stannar och hjälper, ger tips och pratar lite. Underbart. Och jag har känt att jag gått med ett leende inombords hela tiden.

Vi bodde strax intill Central Park vilket visade sig vara en mycket bra utgångspunkt. Området var otroligt lugnt men ändå nära till mycket. Vi kunde exempelvis promenera till Times Square även om fötterna skrek lite. (Man måste ju in i alla affärer på vägen också!) 😉

NY Times

NY Gosedjur

NY The Rock

Times Square var definitivt barnens favoritställe så de flesta kvällar hamnade vi till slut här.

Denna otroliga puls, folklivet och alla affärer som hade öppet hur länge som helst, vissa dygnet runt. Alex som har en stor förkärlek till Starbucks upptäckte till sin förtjusning att det finns en sådan i varje kvarter och lilla jag dreglade bland annat på Victorias Secret.

Men de roligaste affärerna hittade vi på andra håll. Bland annat hade jag ett hallelujamoment på Mackenzie – Child, en heminredningsaffär som var helt ljuuuuuuuuvlig, enligt mig! Samt en julbutik med allt du tänkas kan i fråga om pynt. Mumma för ögonen men svindyrt! Det blev dock ett par småprylar ändå. Typ.

NY Mack

NY Gran

Men det var tusan vad allt var dyrt! Dollarn kostar ju nu närmare nio kronor och priserna i NY var otroligt höga. En kaffe kostade lätt 40 – 50 spänn och alla kläder var betydligt dyrare än här hemma, även när man gick i de billigare affärerna. Nu var ju vi bara på Manhattan men jag vet att det är billigare utanför, typ i Brooklyn. Så nästa gång blir det ett besök utanför det mest centrala. Men jag hade bilden att det gick att åtminstone fynda vissa saker men icke. Stor plånbok krävs, helt klart, speciellt om man är en hel familj.

Men i övrigt var det ljuvligt. Central Park är en ren dröm att vandra i. Vi hade dessutom tur att komma i rätt tid, när löven skiftade som vackrast. Ahhhhhh!

Det är riktigt häftigt att befinna sig i denna pulserande metropol och sedan gå in i parken och känna ett sådant magiskt lugn. Ett helande, omfamnande lugn som man inte finner på många platser. Det var också här jag upplevde min vackraste stund på hela resan.

Under en bro stod ett gäng sångare. Eller – magiker skulle jag vilja kalla dem. För det de bjöd på var ren magi.

Jag kan ärligt säga att deras sång var något av det absolut vackraste jag hört. Den fyllde hela mig, letade sig rakt in i själen och hjärtat. Tårarna trillade och jag stod som fastnaglad. En av männen och jag stod och tittade varandra rakt i ögonen en lång, lång stund medan de sjöng och det var helt fantastiskt. Han såg. Såg vad musiken gjorde med mig. Just då stod tiden stilla och hela världen var bara musik och kärlek.

Det går inte att beskriva. Inte på riktigt. Men det var en stund av ren lycka och en otrolig tacksamhet över att jag fick vara just där, just då. En stund jag alltid kommer att bära med mig. NY Sång

NY Central

Sen gjorde vi förstås de där andra grejerna man vill göra första gången i NY. Besökte Ground zero vilket kändes mäktigt samt åkte ut till Ellis Island. Vi stannade inte och gick upp i Frihetsgudinnan utan körde förbi med båten vilket vi tyckte räckte.

Hon är pampig, den där damen, men vi kände inget behov av att åka upp. Utsikten fick vi i stället en kväll från The Rock – toppen av Rockefeller Center. 67 våningar upp och hissen tog väl en knapp minut. Oiiiiiiiii!

NY Frihetsgudinnan

Ja, vi har hunnit med mycket. Vi har gått och gått och gått. Fötterna har värkt på kvällarna och vi har somnat ovaggade. Då har vi ändå åkt en hel del gul taxi och tunnelbana (vars system vi aldrig riktigt begrep oss på. Tydliga skyltar är inte New Yorks allra starkaste sida. Eller så är vi ovanligt tröga – haha).

Vi har ätit mängder av pizzaslices, testat pannkakor med lönnsirap (nja), fått ljuvlig pasta i Little Italy, konstaterat att China Town inte var särskilt mysigt alls och skänkt många dollarsedlar samt köpt mat till hemlösa.

Vi har svettats i en 25-gradig stad och vi har fått bekräftat att allt är stort – från bakverk till byggnader. Vi har sett överdådet och fattigdomen, tittat på när folk åker skridskor på isbana i både Central Park och Rockefeller Center. Vi har sett Flatiron Building, åkt pariserhjul inne i en leksaksaffär och käkat deras kära Pretzels.

NY Pretzels

NY Subway

Och det bästa – allt har vi gjort utan stress, utan måsten. Vi har bara varit och tagit varje dag som den kom. Inte känt att vi ”borde” göra det eller det utan bara för att vi velat just då. Och vi har varit tillsammans. Det är bäst.

Jag vill väldigt, väldigt gärna åka tillbaka till denna varma, levande stad igen. Men om det skulle dröja, så finns det ändå en liten del av fru Dahberg kvar där.

På en skabbig toalettdörr i Central Park. 😉

NY Toa

Puss på mulen! ♥

 

Liselotte Erndin
lerndin@gmail.com
2 Kommentarer
 • Nina
  Publicerad vid 11:47h, 12 november

  Visste att ni skulle få en helt magisk resa och det gläder mig! NY sviker aldrig!! Ni kommer säkert åka dit igen har man varit en gång så är det kört sen, då kan man inte hålla sig därifrån!

  Som förstagångsresenär dit så får man en känsla som inte går att beskriva, utan måste upplevas!! Men jag kan säga att NY blir bara bättre för varje gång man är där!

  Och visst är Times Square ett häftigt ställe:-) och nåt som man absolut ska besöka. Men när ni varit i NY några gånger så kommer ni inte ens vilja närmare er dom kvarteren:-) Det är lustigt hur känslor ändrar sig, Nu tycker jag att et är det mest förfärliga kvarter man kan vara i:-)

  Jag kan varmt rekommendera Brooklyn och Harlem (att gå på gospel i Harlem är helt fantastiskt!)

  Det har blivit ruskigt dyrt i NY, när vi var där första gången 2009 så låg dollarn runt 6 kr, lite skillnad mot nu:-(

  Kram

  • Liselotte Erndin
   Publicerad vid 11:45h, 19 november

   Hej Nina!
   Ja, Times Square var häftigt men för min del hade det räckt med en kväll. Har ju dock två tonårsgrabbar och därför hamnade vi där gång på gång. Vill vääääldigt gärna åka till Brooklyn och gospel i Harlem var faktiskt en av de saker som stod på vill-göra-listan men som tyvärr inte hanns med. 🙁 Dock känner jag att som förstabesök valde vi precis rätt ställen! Nu har vi sett det mesta ”turistiga” så nästa gång drar vi utanför kärnan! Och då blir det på våren. Vill väldigt gärna strosa i Central Park i april, maj och gå över bron till Brooklyn. Det blir DEFINITIVT fler gånger för jag kan mycket väl tänka mig att fokus ändras. Så känner jag för London. Älskar att åka till orterna utanför centrum eftersom det är där själen bor. 🙂

   Kram på dig!