Logga in

Register| Forgot Password?

Liselotte Erndin | I morgon kör vi!
15485
post-template-default,single,single-post,postid-15485,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

I morgon kör vi!

02 Okt I morgon kör vi!

Hej sötnosar!

Ingen söndagsångest, va? 😉

Tänk på att i dag, söndag, är det bara fem dagar kvar till helg. I fredags var det hela SJU dagar! Så ska man nu nödvändigtvis ha ångest så är det ju på fredagar man ska ha det – haha! (Äääälskar min egen logik…)

Helgen har varit lugn. Det har ju varit skördefest på Öland så vi stack över en sväng i lördags men åkte faktiskt hem igen lika snabbt. Så enormt mycket folk överallt och vi var väl egentligen inte upplagda för det. Åkte nästan mer som ett ”måste”. Något man bör göra.

Så det blev en runda utan stopp och sen hem igen. Kan ju i alla fall säga att jag var där – eller hur???

 

Den envisa förkylningen börjar ge sig så att jag både kan prata och sjunga igen men däremot har jag en hosta som inte är av denna värld.

Har så ont i kroppen av dessa attacker att det nu gör ont bara jag tänker på att hosta, både i lungor och i mellangärde. Tror fasen jag har träningsvärken Alla Ballan eller så har jag hostat sönder lite saker här och var.  Uschia mig, vilken vidrig förkylning detta blev.

Annars har jag inte varit sjuk på flera år, tror jag. Människor har snorat, snörvlat och hostat intill mig men det har inte bitit på den här damen, trots att jag då ska ha ett dåligt immunförsvar.

Är fullständigt övertygad om att det är min ändrade kosthållning jag har att tacka för det. Allt grönt, alla antioxidanter och antiinflammatoriska kryddor och grönsaker jag äter – det har skyddat mig. Jag blir helt enkelt inte sjuk längre.

Under sommaren har jag dock slarvat en hel del med det nyttiga och stoppat i mig alldeles för mycket onyttigheter.

Och vad händer då?

1: Jag går upp i vikt som en raket.

2: Jag blir sjuk.

 

Så nu är det tillbaka till det sunda igen. Det jag egentligen mår bra av. (Varför äter man saker man inte mår bra av. Varför???????)

 

I morgon är det också dags för den första strålningsomgången. Klockan 13 är det tid att sätta på sig nätmasken och förvandlas till Hannibal Lecter!

 

Jag har förresten fått lite frågor om det här med dosen på strålningen, varför min är så låg.

Ska försöka förklara utifrån MIN kunskap. Så som jag förstått det från min läkare. Med reservation för att jag har fattat något fel…

 

Ta till exempel strålning när ett bröst opererats vid bröstcancer. Då strålas ofta det området varje dag i fem veckor, alltså 25 gånger.

Varje gång är dosen 2 gray (som måttet heter). Sammanlagt får den patienten alltså 50 gray. Okej?

 

Lymfom är oerhört känsligt mot strålning, alltså på ett positivt sätt.

Det brukar därför bara behövas två omgångar. Två omgångar med 2 gray är ju 4 gray, eller hur? Alltså inte ens en tiondel av vad en bröstcancerdrabbad utsätts för. Jag minns min egen mamma som var fullständigt sönderbränd på bröstet den sista veckan av behandlingen. Hon hade ett riktigt köttsår i huden. Hu!

Men på grund av den låga dosen räknar man inte med att jag ska få några biverkningar alls.

Eventuellt kan jag känna av den inflammation i tumörerna som uppstår. Eventuellt. Det kan alltså bli ”värre” under några dagar men troligtvis inte. Förmodligen märker jag inte så mycket mer än att knölarna minskar. Detta kan ske direkt men det kan också ta upp till åtta veckor.

Ingen vill ha strålning, eftersom den i sig kan vara cancerframkallande i större mängd. Men detta är en mycket, mycket låg dos.

Så har jag fått det förklarat för mig.

 

I morgon skjuter vi de jäklarna, hörrni.

Skoningslöst.

 

Puss på hälsenan! <3

 

 

Liselotte Erndin
lerndin@gmail.com
2 Kommentarer
 • Hans Lindberg
  Publicerad vid 23:19h, 02 oktober

  Hej!

  Det går säkert bra med strålningen så att dina besvär minskar. Jag håller tummarna!

  Jag har samma sjukdom som du och jag fick fyra behandlingar med Mabthera i juni och även i augusti 2014. Mitt lymfom minskade med ungefär 60% men har bromsats upp så att det verkar ligga kvar på ungefär samma nivå som för två år sedan. På läkarspråk benämnes detta som partiell remission.

  Naturligtvis hade det varit bättre med en komplett remission eftersom jag fortfarande har kvar mina speciella svullnader som är en följd av sjukdomen. Dock minskade svullnaderna kraftigt under sommaren 2014.. Eftersom så många lymfkörtlar är förstorade så har jag valt att inte stråla dem som ger upphov till svullnaderna.. Men jag känner av dem lite varje dag som en påminnelse om sjukdomen. Samtidigt så vet jag ju att så länge svullnaderna är kvar på samma nivå så är sjukdomen fortfarande inne i en lugn fas.

  I ditt fall så fick du din diagnos 2009 och behandlades med cellgifter och Mabthera. Därefter fick du underhållsdoser med Mabthera i två år. Sedan upptäckte du knölar igen år 2013. Nu är det 2016 och du får två stråldoser. Om detta är korrekt beskrivning så tycker jag detta är hoppingivande för oss med Follikulärt lymfom. Det är ju mycket positivt att läsa om personer där sjukdomen har ett så pass långsamt förlopp som i ditt fall.

  Men även jag har konstaterat att jag nästan aldrig är sjuk i övrigt. Även om vårt immunförsvar är en aning försämrat så har vi förmodligen tillräckligt mycket friska celler för att vi fortfarande skall ha ungefär samma motståndskraft som innan vi fick Follikulärt lymfom.

  Även vi var på skördefesten i lördags, för allra första gången. Utanför Borgholm kom vi i en bilkö. I norr och på östra sidan var det däremot lugnare så vi hade en mycket bra upplevelse i det vackra höstvädret.

  Med vänlig hälsning
  Hans Lindberg (73 år)

 • Eva
  Publicerad vid 05:54h, 03 oktober

  Helt rätt, oskadliggör dom nu! Finns det nåt särskild kostplan av den typ du håller dig till på nätet, förresten?
  Luv