Logga in

Register| Forgot Password?

Liselotte Erndin | Jo, jag vill KÄMPA, Einhorn!
15257
post-template-default,single,single-post,postid-15257,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Jo, jag vill KÄMPA, Einhorn!

19 Okt Jo, jag vill KÄMPA, Einhorn!

Hej på er!

Det var ett tag sedan nu. Men jag jobbar på här, sörrni, med selleri, lymfmassage och mina frukter.

 

Jag har sett att det cirkulerar en könika på Facebook. En krönika av professorn och cancerläkaren Stefan Einhorn.

Rubriken lyder ”Vi ”förlorar” inte ”kampen” mot cancern. Einhorn menar att cancern inte är en ”kamp”. Att man genom att kalla det för en strid skuldbelägger de som eventuellt ”förlorar” kampen, precis som att de har misslyckats eller inte kämpat nog. Att ordet ”kamp” sänder signaler att patienter skulle kunna påverka sin cancer, vilket han menar att man absolut inte kan.

Innan jag fortsätter vill jag gärna att du läser Stefan Einhorns ord om ämnet HÄR.

Jag har alltså sett att väldigt många har delat denna krönika och tycker om den. Bara en person har jag sett som sagt ”Jag håller inte med”.

Och den personen är – jag.

 

Jag har full respekt för vad Einhorn menar. Självklart ska ingen skuldbeläggas för att man fått cancer. Naturligtvis inte. Och jag har också full respekt för alla som menar att man inte själv kan påverka. Det vill jag verkligen understryka.

Men – Einhorn verkar utge sig för att prata för alla cancersjuka. Han levererar sina ord som en sanning, i egenskap av läkare och professor.

Jag förstår att det baseras på möten med patienter. Men det är ändå hans sanning. Det är definitivt inte  min.

 

För när Einhorn säger att det är fullständigt meningslöst för mig att försöka bekämpa cancern när den väl uppstått- då tar han ifrån mig något väldigt viktigt.

Han tar ifrån mig mitt hopp.

 

Kanske kan jag inte bekämpa cancern. Kanske kommer jag att dö i denna sjukdom.

Men att säga att jag lika gärna kan luta mig tillbaka och att allt är i sjukvårdens händer – nej, det fungerar inte för mig. Det är ett rent skitsnack. Jag måste tro på att det finns en chans att övervinna denna sjukdom. Det innebär inte att jag stuckit huvudet i sanden och inte accepterat att jag har den. Nej då. Men det innebär inte heller att jag måste sitta still och bara vänta och se vad som händer.

 

För mig är kampen – en chans att överleva. För mig är striden – hopp.

Det betyder inte att de som inte tänker som jag är förlorare. Det betyder inte att den som dör har misslyckats.

Det jag vill är att poängtera att det finns inte bara en sanning – som Einhorn gör det till.

Det finns lika många olika människor som cancerdiagnoser och vi tacklar den här sjukdomen på olika sätt.

 

Vissa lägger sitt liv i Guds händer.

Andra ger upp.

Vissa accepterar faktum och hoppas på det bästa.

Och andra, som jag, söker alternativa vägar och ser denna sjukdom som en fiende att bekämpa.

En strid. En kamp. Som kan vinnas eller förloras.

Jag debatterade detta på Facebook häromdagen och blev mer eller mindre lynchad. Min inställning sågs som arrogant och kränkande för alla dem som dött i cancer.

Det gjorde mig otroligt ledsen. Dels för att jag absolut inte vill kränka någon. Men också för att det alltså inte ses som okej att ha en annan uppfattning. Det är okej att vara offer men det är inte okej att tro på något annat. Då är man arrogant.

 

Vi är olika och jag förbehåller mig rätten att tycka det är rätt att kämpa. Det är mitt sätt att tackla detta. Och om jag dör så ja, då har jag kanske ”misslyckats”. Men för mig är det oviktigt om jag kallas en ”förlorare”. För mig är det viktigaste att veta att jag åtminstone kämpade. Jag behöver det.

 

Så din sanning gäller inte mig, Einhorn.

Den kampen du så hårt förkastar – den är mitt hopp. Och det hoppet vill jag väldigt gärna ha kvar.

För det gör mig – levande.

 

Puss på hjärtklaffen! ♥

Liselotte Erndin
lerndin@gmail.com
3 Kommentarer
 • Janne
  Publicerad vid 15:09h, 20 oktober

  Bra Liselotte! Fortsätt kämpa! Och ge inte upp! Alla måste inte tycka och tänka lika! Fast din inställning tycker jag är den bästa!

 • Nina
  Publicerad vid 22:38h, 20 oktober

  Hejar på dig Liselotte, tycker du har helt rätt i det du skriver! Har tidigare läst artiklar och hört intervjuer med Einhorn som i allafall jag uppfattat som att han utser sig som om han vore nån Gud inom cancer, och att det han säger är lag utan diskussion.
  Så heja dig, klart du ska kämpa!!

  • Liselotte Erndin
   Publicerad vid 09:00h, 21 oktober

   Hej Nina!
   Ja, jag fick ett väldigt kortfattat svar från honom. Väääldigt kortfattat. Nej, tacka vet jag min läkare. När jag berättade att jag blivit kvitt mina magbesvär genom alternativa behandlingar säger han: ”Ja, så är det ju. Vi inom sjukvården är bra på vissa saker, men vissa saker gör andra bättre”. Ödmjukhet är väldigt klädsamt.

   Kram på dig!

   Liselotte